Top of this document
Go directly to navigation
Go directly to page content

Kunstenaarsproject / Tentoonstelling

Pjotr Müller, Uitzicht

(Natuurlijke Verwantschappen II)

23 juni 2001-23 feb 2002

Op het terras tussen Paviljoen 4 en 5 bouwde Müller een houten labyrint dat beide paviljoens met elkaar verbond. De constructie refereert aan de verdichting van steden, een proces waaraan ook Almere niet zal ontkomen.

Niet in, niet onder, maar tussen de verschillende gebouwen van Museum De Paviljoens maakte Pjotr Müller de installatie Uitzicht. Hij liet zich hiervoor inspireren door de open ligging van het gebouwcomplex van Museum De Paviljoens. Müller bouwt zijn installatie om deze stedelijke verdichting te simuleren en concretiseert twee aan elkaar tegenovergestelde ervaringen. Zijn ontwerp kan worden beleefd als een spannende ruimte met pleintjes en gangetjes ofwel als een benauwend doolhof waar bezoekers elkaar nauwelijks kunnen passeren.

Relatie tussen het stedelijke en natuurlijke landschap als uitgangspunt
Onder de titel Natuurlijke Verwantschappen presenteert Museum De Paviljoens een tweeluik met de kunstenaars Pjotr Müller en het duo Jeroen van Westen / Michael Pestel die vanuit verschillende disciplines de relatie tussen het stedelijke en natuurlijke landschap als uitgangspunt hanteren. Pjotr Müller is overigens goed vertrouwd met Almere. Hij ontwierp de kleine tempel op het eiland in het Koningin Beatrixpark in Almere-Stad met als titel Nimis (1989). In 2002 ontwierp hij voor ditzelfde park een bijzondere toegangspoort. Beide werken maken samen met een monumentale tekening deel uit van De Collectie Almere.

Met dank aan de Mondriaan Stichting.

Dwalen door gebouw als door een oude stad
“De constructie in Almere staat in de open lucht. Er vals zonlicht binnen, de wind waait er door heen, er hangen spinnenwebben. Het is alsof je door de steegjes loopt van een oude stad en je elk moment uit kon komen op een zonovergoten plein."
De Volkskrant, Vera Illes, ‘Dwalen door gebouw als door een oude stad’, 15 augustus 2001

Website Pjotr Müller

© Museum De Paviljoens

Bijdragen
Reacties