In de media worden incassobureaus vaak benoemd: denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat failliet is gegaan of aan een oplichter die aan allerlei klanten nog geld verschuldigd is. Toch is het voor veel mensen helemaal niet zo duidelijk wat deze bedrijven nou precies uitvoeren: vaak weet je wel ongeveer wat het idee is, maar weet je ook in welke situaties je juist wel of juist geen incasso inschakelen kunt? Het is handig om hier van te voren goed onderzoek naar te doen, aangezien dat je een hoop tijd kunt besparen. Lees hier snel alles wat je moet weten over het inschakelen van zo’n bureau! 

Een zakelijk conflict oplossen

Incassobureaus worden altijd ingeschakeld aan de hand van een zakelijk conflict, waarbij een van de twee partijen de ander nog geld verschuldigd is maar dit niet betaald. Een incassobureau gaat in dat geval namens de schuldeiser het geld alsnog proberen te krijgen, en kan daarvoor een aantal verschillende methoden inzetten. Door het gebruik van deze methoden, zoals bijvoorbeeld het sturen van een deurwaarder, wordt de kans een stuk groter dat de wanbetaler alsnog diens schulden afbetaald. Dit kan dus zeker een goede optie zijn wanneer je een klant hebt die jou nog geld verschuldigd is! Er zijn echter wel een aantal voorwaarden voor het inschakelen van een incassobureau. 

Probeer het eerst zelf op te lossen

Vaak zul je namelijk moeten aantonen dat de klant in kwestie inderdaad een wanbetaler is, en daarvoor is het van groot belang dat je zelf al een aantal stappen hebt ondernomen om je geld terug te krijgen. Je kan dus niet zomaar een incassobureau inschakelen voor een klant die een factuur een paar dagen te laat betaald. Dit is ook logisch, aangezien het inschakelen van een incassobureau behoorlijk ingrijpend kan zijn, en bovendien ook nog eens een grote extra kostenpost voor de schuldenaar, die waarschijnlijk toch al niet over veel vermogen beschikt. Dit vormt de eerste waarborg. 

De kosten van een incassobureau

Waarvoor je een incassobureau ook inschakelt, bijvoorbeeld naar aanleiding van een kredietverzekering, er zijn altijd kosten aan verbonden. Hoe hoog deze zijn zal erg afhankelijk zijn van het bureau dat je inschakelt en van de stappen die zij ondernemen: het versturen van een extra aanmaning kost logischerwijs minder dan het sturen van een deurwaarder. De kosten proberen altijd verhaald te worden op de schuldenaar, maar dit is niet altijd mogelijk: denk bijvoorbeeld aan een scenario waarbij de schuldenaar failliet blijkt te zijn. In dat soort gevallen kan het voorkomen dat jij alsnog een gedeelte van de kosten op je moet nemen. Zoek dit van te voren dus uit!

Sociale relaties onderhouden

Wel is het belangrijk om te vermelden dat het inschakelen van een incassobureau natuurlijk niet al te best is voor de zakelijke of persoonlijke relatie die je met iemand onderhoud. Vaak is het zo dat je met deze mensen liever ook geen zaken meer wilt doen, maar zeker in het geval van een persoonlijke relatie tot de schuldenaar moet je wel bij jezelf te rade gaan of dit het voor je waard is. Het is namelijk niet altijd zonder consequenties!

Depaviljoens © 2024 - Onderdeel van WeTalkSEO