Wat veroorzaakt een skiduim

Een skiduim ontstaat meestal wanneer de hand tijdens een val in de lus van de skistok verstrikt raakt en met geweld van de wijsvinger wordt gespreid. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt deze blessure echter ook bij andere sporten voor: balsporten zoals handbal of basketbal brengen ook typische risico’s op blessures met zich mee, bijvoorbeeld bij het vangen van een krachtige worp.

Zo kunnen ook alledaagse ongelukken, bijvoorbeeld een val thuis of op de fiets, een gescheurde gewrichtsband in de duim veroorzaken.

Bij de zogenaamde skiduim is het binnenste ligament van het metacarpofalangeale gewricht van de duim aangetast. Dit ligament loopt vanaf het uiteinde van het middenhandsbeentje over het gewricht aan de binnenzijde en hecht aan op de proximale falanx van de duim.

Eerste behandeling van een skiduim

Onmiddellijk na een dergelijk letsel aan de duim kan de getroffene eerst volgens het EHBO-principe worden verzorgd. Dit omvat de volgende stappen: ⁣/P>

  • rust (stop activiteit)
  • ijs (koeling met ijskompressen of andere koeltoepassingen)
  • compressie (aanbrengen van een licht drukverband om grotere zwelling te voorkomen)
  • elevatie (laat de arm niet naar beneden hangen en houd hem op borst-/buikhoogte).

Voor alle zekerheid moet daarna echter een arts worden geraadpleegd.

Behandeling en nazorg van skiduim

Zodra de diagnose door een arts is bevestigd, wordt onmiddellijk met de behandeling van de skiduim begonnen. Het hoofddoel van deze behandeling is het herstel van het ligament- en dus van de optimale geleiding van het gewricht en de grijpfunctie van de hand.

Om dit te doen, wordt de gewonde duim eerst geïmmobiliseerd. Dit gebeurt meestal met behulp van een gipsspalk of een orthese die gemakkelijker aan en uit te doen is. In het geval van een gedeeltelijke scheur of overstrekking van het ligament is deze rust (over een periode van drie tot vier weken) voldoende.

De daaropvolgende fysiotherapeutische behandeling dient om het verlies van kracht, beweeglijkheid en mobiliteit, veroorzaakt door de immobilisatie, om te buigen en de hand te trainen voor de eisen van het dagelijks leven.

Depaviljoens © 2024 - Onderdeel van WeTalkSEO