Als je je bedrijf wil verkopen, kan dat verschillende redenen hebben. Dit kan te maken hebben met het feit dat je met pensioen gaat, iets anders wil gaan doen of je komt erachter dat je het leiding geven toch niet leuk vindt. Wat je reden ook is, het is belangrijk dat je het op een goede manier aanpakt. Je hebt in ieder geval de keuze gemaakt dat je je bedrijf gaat verkopen. Maar waar begin je?

Ga je je bedrijf verkopen? Dan is het zeker verstandig om een business coach in de arm te nemen. Een business coach is een professional op het gebied van een bedrijf verkopen en heeft dan ook zeker ervaring met het verkopen van bedrijven. Daarnaast heeft deze persoon een onafhankelijke en nuchtere blik op het proces, wat ook zo zijn voordelen heeft.

Stappenplan

We hebben het stappenplan hieronder uitgelicht:

1. Verkoopstrategie bepalen

In de eerste stap wordt de verkoopstrategie bepaald. Daarin bepaal je welke koper gewenst is. Het is ook belangrijk om te bepalen wat je wil verkopen, het hele bedrijf? Of een deel van de aandelen? Zorg ervoor dat je dat in deze stap duidelijk hebt.

2. Bedrijfsstrategie beschrijven

Gedurende deze stap wordt het informatiememorandum opgesteld. In dit document wordt op een aantrekkelijke manier de strategie van het bedrijf beschreven. Ook worden hierin de financiële prestaties gepresenteerd.

3. Kandidaatkopers zoeken

In deze stap wordt er een longlist opgesteld met potentiële kopers. Dit gebeurt na akkoord van de verkoopstrategie en de bedrijfsstrategie.

4. Niet-bindende biedingen vragen

Aan de potentiële kopers wordt gevraagd een niet-bindende bieding te doen. Uiteindelijk wordt er één partij gekozen waar een intentieovereenkomst mee afgesloten wordt.

5. Boekenonderzoek door koper

De onderneming wordt in deze stap binnenstebuiten gekeerd. De koper kijkt dan naar businessrisico’s, contracten en de boekhouding.

6. Opstellen van contracten en ondertekening bij notaris

De contracten en overeenkomsten worden opgesteld. Als er volledige overeenstemming is, kunnen de contracten naar de notaris.

Depaviljoens © 2024 - Onderdeel van WeTalkSEO